Du er her: WebStudie Om Internet Nettets historie Retur til start

Nettets historie

1969
Grundlaget for det, vi i dag refererer til som Internet, bliver skabt den 2. januar 1969 af det amerikanske forskningsinstitut ARPA (Advanced Research Projects Agency), der hører under det amerikanske forsvarsministerium DoD (Department of Defence).
ARPA etablerer et forsker-datanetværk kaldet ARPANet. ARPANet får en infrastruktur med servere og selvkonfigurerende routere, hvor data kan komme frem ad vidt forskellige ruter, alt afhængigt af, hvilke forbindelser der er tilgængelige på transmissionstidspunktet. Denne funktion bliver tilvejebragt for at gøre de tilsluttede computere mindre følsomme for militære angreb.
Det er dette netværk, som senere udvikler sig til Internet.


1982
Det amerikanske forsvarsministerium fastlægger TCP/IP som standard.


1990
Tim Berners-Lee udvikler protokollen HTTP (Hyper Text Transfer Protocol) og dermed starter det, vi kender som World Wide Web. Han programmerer ligeledes de første programmer til Internet. Det er dels en server, der skal præsentere informationer og dels en primitiv tekstbaseret klient til at læse informationerne: Den første browser.
Siden kom der flere browsere; Fælles for alle browsere i første generation er, at de udelukkende kan vise tekst - billeder og lyde er fremtidsdrømme.


1991
Det amerikanske forsvarsministerium trækker sig ud af Internet-samarbejdet for i stedet at opbygge det lukkede MilNet. I den forbindelse ophæver den amerikanske regering begrænsningerne for kommerciel brug af nettet.
Internet bliver herefter videreført af uddannelsesinstitutionerne under en stigende kommerciel deltagelse.


1993
De første browsere, som er i stand til at vise billeder, kommer på markedet. Blandt de absolut mest populære er NCSA's Mosaic-browser. Mosaic er ikke den første browser, som kan vise billeder, men den første, der kan bruges på flere computer-platforme. Hidtil havde browsere været forbeholdt Unix-computere. Mosaic kan fås i versioner til både Unix, PC og Macintosh.
Kilde-koden til Mosaic er senere solgt til blandt andet Netscape og Microsoft.


1994
Selskabet Netscape Communications Corporation blander sig i legen, og firmaets browser, Navigator, overhaler hurtigt Mosaic i popularitet. Netscape's Navigator er teknisk set langt forud for andre browsere på markedet og bliver hurtigt skelsættende for den tekniske standard på World Wide Web. I modsætning til tidligere, hvor browseren halede efter nettets tekniske udvikling, må man nu udvikle nettet, så det kan udnytte browseren.


1995
Microsoft lancerer sin version af Internet browseren: Internet Explorer. I første omgang er Explorer et simpelt, næsten ubrugeligt, stykke software, men op gennem versionerne udvikler Explorer sig voldsomt. Med version Internet Explorer 3.0 har Microsoft en alvorlig konkurrent til Netscape's Navigator.


1996
Netscape og Microsoft har skubbet stort set alle andre browsere af banen - 90% af verdens surfere benytter enten Netscape Navigator eller Microsoft Internet Explorer.

Det Hvide Hus varsler med et nyt initiativ, der skal resultere i "Next Generation Internet". Regeringen forestiller sig et netværk, der er 100-1000 gange hurtigere end det nuværende net, og meget mere fleksibelt.
En omfattende rapport om det nye initiativ, der bl.a. oplister en række nye teknologiske udviklinger, der forventes at præge det 21. århundredes Internet, kan nærlæses på: http://www.iitf.nist.gov/documents/press/internet.htm.


1997
Browserkrigen skal stoppes. Både Microsoft og Netscape vælger at gribe det an ved at fjerne browseren som et selvstændigt program.
Med Internet Explorer 3.0 halede Microsoft ind på Netscape. Version 4.0 er ikke alene en bedre browser, den kan gøre Windows 95 til et bedre styresystem. Browseren er blevet en forlængelse af styresystemt, de to komponenter hænger uløseligt sammen.
Med Netscape Navigator 4.0 ser det ud til, at Netscape vil satse mere på Intranet end Internet.

[ start ]   [ indhold ]   [ e-mail ]