Du er her: WebStudie Om Internet Nettets profiler Retur til start

Nettets profiler

Berners-Lee, Tim
Billede af Tim Berners-Lee, årgang 1995 Tim Berners-Lee har været med til at definere web-standarderne og betegnes som World Wide Webs fader. Det var ham som i 1989 på CERN i Schweiz udviklede protokollen HTTP (Hyper Text Transfer Protocol) og dermed startede det, vi kender som World Wide Web; den grafiske brugergrænseflade af Internet.
Det var ligeledes ham, som programmerede den første Internet-server og den første primitive tekstbaserede browser.
I dag er Tim leder af W3C (World Wide Web Consortium), som er et åbent forum af firmaer og organisationer med det mål, at realisere det fulde potentiale af nettet.
Tilbage til toppen


Cerf, Vinton
Amerikaneren Vinton Cerf opfattes af mange som Internets fader. Han udviklede i årene fra 1968 og fremefter de grundlæggende protokoller og teknologier, der fungerer som basis for dagens Internet. Han udviklede blandt andet de basale TCP/IP protokoller tilbage i 1973 til ARPANet.
Cerf forestod arbejdet med at udstikke rammerne for nettet og havde afgørende indflydelse på nettets opbyggelse helt frem til 80'erne. Han har bl.a. fungeret som præsident for Internet Society.
Du kan finde en kort biografi på adressen http://pride-i2.poly.edu/GISS/docs/cerfbio.html.
Tilbage til toppen


EFF (Electronic Frontier Foundation)
En organisation, der kæmper for, at de oprindelige ideer i den amerikanske konstitution, såsom personlig frihed, bliver opretholdt på nettet.
Tilbage til toppen


Gibson, William
Ordet Cyberspace er opfundet af science-fiction forfatteren William Gibson til at beskrive et altomfattende computernetværk i fremtiden. Nu bruges ordet ofte om hele den verden, der findes på Internettet. Ordet er dog temmeligt diffust og bliver bl.a. også brugt i forbindelse med virtual reality-teknikken.
Forstavelsen Cyber misbruges i alle mulige forbindelser (cyberpunk, cybermail ...), og betyder normalt ikke andet end "vi er også på nettet".
Tilbage til toppen


ISOC (The Internet Society)
En interesse-organisation, der kan diskutere og forsøge at påvirke alle aspekter af Internets udvikling og brug. Medlemmerne er både enkeltpersoner, offentlige institutioner og firmaer.
ISOC blev dannet som paraplyorganisation for et antal eksisterende organer, der tidligere var financieret af USAs regering. Disse organer har ansvaret for at koordinere anvendelsen af protokoller og udvikle nye.
Ifølge ISOCs egen beskrivelse er der intet lovmæssigt eller traktatligt grundlag for dets aktiviteter, men fordi de fleste aktører på området er interesseret i koordinering og standardisering, er ISOC de facto i stand til at regulere brugen af Internettet.
Tilbage til toppen


Lanier, Jaron
Jaron Lanier er et menneskeligt multimedie. Forsker, musiker, visuel kunstner og forfatter er blot få af de prædikater, man uden problemer kan hæfte på den fremsynede amerikaner.
Lanier opfandt begrebet Virtual Reality (VR) og startede den industri, der markedsfører virtuelle verdener på et kommercielt plan. Han opfandt de grafiske kroppe (avatarer), der er blevet uundværlige i de virtuelle chat-systemer.
Hans banebrydende arbejde på områder som VR og netværksbaseret kommunikation har gjort ham til en af de helt store teknologiske guruer.
Flere informationer om Jaron Lanier findes på hans websted: www.well.com/user/jaron/.
Tilbage til toppen


Massachusetts Institute of Technology (M.I.T.)
M.I.T. åbnede dørene for den første student i 1865. M.I.T., der i dag har udviklet sig til et af verdens mest anerkendte tekniske universiteter, har fra sin grundlæggelse haft det som sin primære opgave at fokusere på erhvervslivets konkrete problemer.
Mest berømt i den digitale verden er nok M.I.T. Media Lab, der har været førende, når det gælder sammensmeltningen af og frembringelse af alle tænkelige elektroniske medier. Den tætte tilknytning til private virksomheder har aldrig lagt en dæmper på kreativiteten og originaliteten i M.I.T.s forskning, hvilket ikke mindst Media Lab er et strålende bevis på.
Tilbage til toppen


PointCast
Push teknologien blev oprindeligt udviklet af firmaet PointCast, der via sit program, PointCast NetWork, sendte brugerdefinerede nyheder til brugerne: vejrudsigter, IT-nyheder, kulturelle nyheder, økonomiske nøgletal etc. etc.
PointCast blev en stor brugersucces, og flere firmaer fulgte op på PointCast's id, blandt andet Marimba, der introducerede programmet Castanet.
Push-konceptets fremtid kan måske tydes i de tiltag der sker hos Microsoft og Netscape.
PointCast kan besøges på adressen www.pointcast.com
Tilbage til toppen


RSACi (Recreational Software Advisory Council on the Internet)
En uafhængig, non-profit organisation dannet i efteråret 1994, der giver offentligheden - specielt forældre - mulighed for at afgive informative beslutninger om elektroniske medier via en åben, objektiv rådgivende metode. RSACi metoden giver forbrugeren information om niveauet af sex, nøgenhed, vold, anstødeligt sprog (vulgært eller hadefuldt) mv. i software spil og websteder. RSACi er bl.a. integreret i Microsoft Internet Explorer og MicroSystems Cyber Patrol Software. CompuServe har også forpligtet sig til at klassificere alt indholdet efter RSACi metoden.
I relation til Internet er målet for RSACi at give en simpel, men alligevel effektiv klassificeringsmetode til websteder, som både beskytter børn og ytringsfriheden for alle som publicerer via nettet.
Læs mere på adressen www.rsac.org
Tilbage til toppen


W3C (World Wide Web Consortium)
W3C blev grundlagt i 1994 for at standardisere den tekniske udvikling på World wide Web.
Oprindeligt blev W3C startet i samråd med CERN, der betegnes som "opfinderne" af World Wide Web. W3C ledes af Tim Berners-Lee; manden der udviklede nettets tekniske grundlag, protokollerne.
W3C kan findes på adressen: www.w3.org.
Tilbage til toppen


Zimmermann, Phil
"Jeg har villet garantere hvert eneste menneske ret til at kommunikere privat uden risiko for at blive aflyttet" siger Phil Zimmermann, manden bag PGP (Pretty Good Privacy).
Zimmermanns bedrift er, at han i PGP har kombineret de bedste krypteringsalgoritmer (RSA og IDEA) i et let anvendeligt program, der via nettet er blevet standardprogram for næsten al civil krypteret elektronisk trafik.
Den første version blev udviklet tilbage i 1978, og den nyeste kan frit downloades fra adressen www.datashopper.dk/~boo/velkomst.html.
Tilbage til toppen

[ start ]   [ indhold ]   [ e-mail ]