Du er her: WebStudie Dit liv på nettet Netikette Retur til start

Netikette

Netikette er et sammentrukket ord, der kommer af 'Net' og 'etikette', og er et udtryk for god opførsel på nettet.

Ligesom i det virkelige liv er der forskel på, hvad andre synes er god opførsel. Generelt skal du blot huske på, at det er rigtige mennesker du snakker/skriver med og ikke computere. Og så selvfølgelig den klassiske: behandel andre, som du selv vil behandles.

Eftersom samtalen foregår via computere, er der også et par andre ting du skal være opmærksom på. For eksempel er det ikke god tone at RÅBE. Råberi er at skrive med store bogstaver konstant. Dels er det svært at læse større mængder tekst, hvis det hele er skrevet med store bogstaver, men det tiltrækker også en del opmærksomhed. Og er der noget folk ikke kan lide, så er det når deres opmærksomhed bliver tiltrukket af noget, der ingen interesse har. Har du brug for at understrege et ord, kan det gøres ved at sætte en understregning før og efter ordet - for eksempel "jeg synes _ikke_ det er en god ide!".

En anden vigtig regel er at undlade flooding. Flooding er at sende den samme besked flere gange. Dels tiltrækker det sig igen for meget opmærksomhed, og det gør det sværere for de andre i for eksempel en chat-kanal at nå at læse de beskeder, der er til dem.

En af de ting der ikke gælder i netikette er, at det ikke er uhøfligt at snakke i munden på andre.

Der er lavet adskellige mere eller mindre vellykkede forsøg på at formulere en præcis netikette. Du kan besøge en af de bedste på adressen http://nice.ethz.ch/Usenet/netiquette_engl.html.


[ start ]   [ indhold ]   [ e-mail ]