Du er her: WebStudie Om Internet Chat Retur til start

Chat

Chat er Internets mulighed for at "at tale" direkte med andre mennesker i cyberspace ved at skrive tekst på skærmen til hinanden. Dette gøres via Internets forsamlingshuse - chatrooms.

Der er to forskellige måder, man kan komme til at chatte på. Den ene kaldes for Webchat og består i, at du åbner en webside, som giver dig mulighed for at chatte med andre, som også har åbnet den pågældende webside. M/S Jubii Chat og Ofir Chat er 2 eksempler på danske webchats.
Den anden mulighed består i, at du downloader et særligt Chat-program, hvorefter du kan chatte sammen med andre som bruger det samme program. Hvis du har lyst til at vide mere om de deciderede chat-programmer, så tjek skemaet herunder, hvor nogle af de mest populære chat-programmer beskrives.

Skal du ud og tale med andre mennesker på nettet, kan det være svært at vide, hvor du skal gå hen. Today's Chat Schedule er en side, der kan kaste lidt lys over den uoverskuelige chat jungle. Her finder du en oversigt over aktuelle diskussioner, det vil sige chat kanaler, der kun er åbne i et begrænset tidsrum. Det er også muligt at søge efter emner, så får du en oversigt over hvilke kanaler der beskæftiger sig med netop det emne. Du kan også besøge GO Chat, som påstås at være verdens største samling af samtalekanaler. Chatguide serverer information om danske chat-sider. Chatterne er delt op efter emner og de aldersgrupper, de appellerer til.

Når du logger dig på en chat-kanal, vælger du et nick. Ordet kommer af nickname, som på engelsk betyder øgenavn. Dit nick er med andre ord det navn, du ønsker at blive kendt under. Hvis du henvender dig direkte til en anden person på kanalen, så nævn modtagers nick i beskeden - ellers kan det jo være, at det er en helt anden der føler sig truffet.

Lige gyldigt hvilken form for chatroom du vælger at benytte dig af, er det meget vigtigt, at du udviser den rigtige netikette, og at du er fortrolig med den jargon, som er i kanalerne. Du skal med andre ord kende de mest almindelige smileys og de mest brugte forkortelser.

Nedenfor er en oversigt over nogle af de mest populære chat-programmer.

PROGRAM BESKRIVELSE
The Palace Chat-programmet The Palace kan downloades fra firmaets hjemmeside på: http://www.thepalace.com.
Efter at du har koblet programmet op til Palace-serveren, ser du et smukt slot på skærmen. Derudover er der fyldt med små figurer, de fleste i form af grønne kugler med ansigter. De repræsenterer andre brugere, der er koblet på serveren. Du kan sige noget ved at skrive i det lille felt under billedet. Straks efter kommer din kommentar frem i en taleboble over dit hoved.
Ved at klikke på døre, vinduer, trapper og andre genstande kan du bevæge dig rundt i slottet og måske finde et fredeligt sted, hvor du kan få dig en længere samtale med en af de andre kugler.
Du kan udsmykke dig selv med forskellige ting, som du kan finde i en kuffert: T-shirt, en hat, en cykel, en papagøje og mange andre ting.
The Palace er gratis at bruge, men du kan vælge at betale for at blive medlem. Det giver dig adgang til flere rum i slottet, du får lov til at lave din helt egen figur i stedet for den grønne kugle, og du får mulighed for at efterlade ting og tegne på skærmen så andre kan se det.
AlphaWorld AlphaWorld er det hidtil mest imponerende Chat-program til Windows. Du kan hente programmet fra firmaet Worlds Inc.'s hjemmeside på adressen: http://www.worlds.net.
Du bliver placeret i en tredimensionel verden, befolket med såkaldte avatarer (visuel repræsentation af brugere). AlphaWorld er en smuk verden med huse, vandløb, bjerge, butikker og fuglesang ud af højttaleren. Du skal selv vælge udseendet af din egen avatar.
Når du vil sige noget, skriver du det bare på tasteturet. Sætningen kommer til at svæve over dit hoved, sammen med det navn du har valgt.
Firmaet bag AlphaWorld har lavet et andet Chat-system ved navn WorldChat, som er mindre resource-krævende, men indeholder nogle af de samme elementer. Her bevæger man sig i stedet rundt i en rumstation.
IRC IRC (Internet Relay Chat) er et net af servere, som tilsammen etablerer et globalt elektronisk træfpunkt, hvor man kan chatte med andre brugere.
IRC er rent tekstbaseret og derfor ved første øjekast ikke så sjovt som de grafisk baserede chat-programmer. Til gengæld er det nemmere at føre rigtige samtaler, fordi brugerne koncentrerer sig om samtaler, i stedet for at hoppe rundt og skabe sig. I praksis får man ofte langt mere spændende samtaler på IRC end på de grafiske chat-programmer.
Du skal først have fat i et IRC-klient program, som kan sætte dig i forbindelse med de forskellige IRC-servere. Dem findes der en hel række af og et af de bedste IRC-programmer til Windows hedder mIRC og kan hentes på adressen www.mirc.co.uk. Uanset hvilket program du vælger at bruge, er betjeningen nogenlunde den samme. Du skal bl.a. angive et nickname, at pseudonym, som du vil blive kendt under.
Inden du kaster dig ud på en IRC kanal, så kunne det være fornuftigt at smutte forbi NewIRCusers.com, som er en glimrende begynder-guide.
Når du så har fået installeret IRC-klienten, så er det bare at finde en kanal, som interesserer dig. Prøv Liszt's IRC Chat Directory som er en kæmpe IRC søgetjeneste.

[ start ]   [ indhold ]   [ e-mail ]